Den enda lätta dagen var gårdagen - om SEALFIT 20X Del 2 av 2 (20 april 2016)

Om utmaningen tänkte jag faktiskt inte avslöja så mycket om men i korthet så rör det sig om ett tolv timmar långt träningspass i princip utan raster. Man var konstant blöt genom isbad, lerdiken och vattenslangar. Det var bara 2 grader när utmaningen började klockan 0600 på morgonen på SLTC i Georgias mörka men vackra skogar. Det var kallt, huttrande gjorde vi fystester under skoningslösa brandslangar med ännu kallare vatten. Jag var givetvis medveten om riskerna med både allmän nedkylning (hypotermi) och köldskador. Hypotermi är faktiskt den vanligaste orsaken till att folk bryter både 20X och Hell Week. Kylan används för att testa kandidaternas självbehärskning (arousal control). Instruktörerna upplevde jag hade god koll på oss och kontrollerade hela tiden tecken på hypotermi. Den klassiska isvakskontrollen; säg en fras utan att hacka på orden återkom ständigt. Mark Divine refererade ofta till de fem bergen som man ska erövra för att stärka sin mentala tuffhet. Jag har bara läst en av hans böcker och hade ingen aning om vad han pratade om. Jag har dock fått en nyvunnen respekt för Sälarna, de kan sin sak med att pressa gränser. Jag har köpt ytterligare ett par Divines verk nu som hamnat i ”att läsa” hyllan. Fysiskt sett så var det tuffaste testet (evolutionen, som de kallas) en marsch (ruck) med sandsäckar i ryggsäcken, ett pwc-rör fyllt med sand och en stor otymplig sten som skulle bäras upp för ett berg. Beroende på hur starka vi såg ut tilldelades stenarna. Dessvärre tyckte instruktören att jag såg stark ut och tilldelade mig en rejäl sten samt smeknamnet ”Hulk”. Hultgren blev för svårt att uttala. Stenen och sandröret var obekvämt att bära och vi gick upp och ner i bergen under säkert fem-sex timmar. Armarna blödde av stenens otymplighet och kläderna trasades så smått i sönder. Solen kom fram på toppen av berget och det var underbart vackert och något uppfräschande. Väl där körde vi nästa evolution. No sleep to Brooklyn.
 
Innan utmaningen började hade vi fått skriva ner vem vi var och varför vi sökte oss till SEALFIT och under utmaningens inledning gick Mark runt och hälsade på alla med en personlig hälsning. Jag hade skrivit att jag var intresserad att bli SEALFIT coach (nej, du behöver inte vara säl för det) och att jag ville förtjäna min treudd igen och fick därtill hälsningen ”Hultgren, be a leader”. Det var stärkande och så blev det, jag fick befälet direkt och körde järnet hela vägen. Försökte njuta av tillvaron trots kylan och övningarna, som trots allt var ganska enkla, samma baskrav som KJ-fystest. Utöver det jag redan nämnt så genomfördes bland annat träningspasset MURPH som består av 100 räckhäv, 200 armhävningar, 300 knäböj och totti 3,2km löpning. Ha i åtanke att detta genomfördes efter ca 10 timmars tränande. Detta pass är dock ingen lek, inte ens när man är utvilad. Passet hyllar den bortgånge jägargruppchefen Lt Michael Murphy som ni kan läsa om i Lone Survivour av Marcus Luttrell. Vi var 75 anmälda, 38 dök upp och 26 klarade det. En tjej, otroligt tuff.
 
Post skriptum: ett produktionsbolag spelade in en dokumentär som i ett senare skede kommer postas på www.milruck.se samt facebook.com/milruck