Förtjäna din treudd varje dag - om förberedelserna inför SEALFIT 20X Del 1 av 2 (17 april 2016)

Mark Divine är en fore detta Navy SEAL commander som driver företaget SEALFIT och har minst sagt en imponerande resumé som bland annat chef över Navy SEAL Team 3, 20 år i tjänst med utlandsinsatser i bland annat Irak. Han gjorde sin grundutbildning (BUD/S) som 25-åring efter några förlorade år på Wall Street (enligt egen utsago). Idag har han författat en handfull böcker och driver flera framgångsrika företag på den amerikanska västkusten. Ett av dem är SEALFIT som är ett träningsföretag som startades för att förbereda kandidater inför uttagningen till US Navy SEALs. Numera är det mest vanliga civila som genomför hans träningsevents på jakt efter den ultimata utmaningen, för att utvecklas som människor och tänja sina gränser. Jag konsultar ibland på Förenta Nationerna i New York och vid ett sådant tillfälle sökte jag även upp SEALFIT. Givetvis så anmälde jag mig till en av deras hårdaste utmaningar - SEALFIT 20X. Ett 12-14 timmar långt event baserat på Hell Week. Jag hade tidigare gjort konventionella utmaningar som hinderbanor och maraton men också okonventionella dito baserade på US Army Special Forces Assessment and Selection (SFAS). Jag anade att SEALFIT skulle vara tuffare. Som träning så gjorde jag om SFAS utmaningen två gånger, en 27 timmars variant (Heavy) då vi marscherade 70km med 20km packning och en 12 timmars (Tough) då vi säkert gjorde 1000 armhävningar. Den ena i New York City och den andra i Philadelphia. Easy day som våra amerikanska kollegor säger. Företaget som erbjuder dessa heter GORUCK. Utöver detta så tränade jag CrossFit och deltog lite tafatt i CF open. Mark Divine driver för övrigt en CrossFit box också (US Crossfit) Det är vanligt att veteraner startar företag i USA baserat på det de lärt sig i tjänsten. Mest kända är väl säkerhetsföretagen men det finns allt mellan kafferosterier (De Espresso Liber) och ölbryggerier (Long Tab Brewing) som har en militär (SOF) tvist. Support your local veteran owned business. I ett senare inlägg kanske jag ska skriva lite om mitt år på säkerhetsföretaget Vesper Group.  
 
I Mark Divines bok Way of the SEAL uppmuntrar författaren läsaren att skriva ner sitt personliga etos, sin personliga ed. Syftet med det är att det ska hjälpa dig att fatta beslut i kärva situationer. Ungefär som krishantering tänkte jag, fatta vägledande beslut i förväg när du är klar i huvudet och inte under stress. Det visade sig dock vara en svår filosofisk fråga för mig, vem är jag, vad står jag för?. Jag hade lite svårt att finna inspiration till att skriva ner mitt personliga etos på det sätt som Mark menade men insåg samtidigt att det skulle hjälpa mig genom de tolv timmar som Mark Divine med sitt team skulle göra mig till en mentalt starkare individ genom diverse terror. Navy SEALS har en ”creed” eller ed som de svär när de tilldelas sin treudd (Naval Special Warfare Insignia) och någonstans i mitt bakhuvud så kom jag ihåg att jag också svurit en ed när jag tilldelades Neptuns gyllene treudd många år tidigare. Navy SEALS ed avslutas med meningen ”earn your trident everyday” - förtjäna din treudd varje dag. Det ska tolkas som att du alltid ska göra ditt yttersta i alla situationer och inte luta dig mot gamla meriter. Eftersom som jag hade svårt att författa en egen ed så tog jag en titt på den gamla Kustjägareden för inspiration och föga anade jag att den skulle representera mitt personliga etos så väl. Den blev mitt mantra och etos genom hela den 12 timmar långa utmaningen. Här är den;
”Jag Kustjägare svär inför vår beskyddare Thorleif, att vara ett föredöme för andra soldater, genom att alltid göra mitt bästa i alla situationer, vara en god kamrat och aldrig ge upp. Jag skall bära kustjägarens symbol, baskern och neptungaffeln, med heder och respekt”.

Det var det fetmarkerade stycket jag bröt ut och gjorde till mitt personliga etos:
Jag ska göra mitt bästa i alla situationer, vara en god kamrat och aldrig ge upp. Dessa bevingade ord var de som bar mig genom utmaningen, och fick den att kännas nästan enkel. Varje gång jag ställdes inför ett svårt beslut så fann jag svaret i mitt etos. Jag gör mitt yttersta i alla situationer, jag hjälper mina kamrater och jag ger aldrig upp. Svårare än så var det ej. Svårare än så är inte livet. Detta tar jag med mig i livet och in i MILRUCK från och med nu. Nästa del, om utmaningen, släpps här om några dagar.

Kader D