Militär marschträning ≠ rucking

Militär marschträning ≠ rucking
Marschträning handlar om disciplin och rutin. Marschdisciplin handlar om att vara stridsberedd och kontrollera sitt observationsomåde samt att sköta rutinen perfekt vilket innebär att tio minuter vila egentligen betyder fem minuter. Först ska man nämligen kontrollera sitt observationsområde, prova ut sin eldställning och sen ska man byta strumpor - en fot i taget och dricka vatten. Efter sju minuter kommer tecknet för förflyttning och då börjar man packa ihop ryggsäcken, när det är en minut kvar kommer tecknet för packning på och efter nio minuter och femtionio sekunder så kommenderar gruppchefen framåt! Bäst att vara redo då.

När man övar detta hundra gånger om så känns dessa tio minuter som en ocean med tid.

Militären har en tendens att göra roliga saker tråkiga, fallskärmshoppning och skytte är bra exempel på det och detta gäller även saker som från början är ganska tråkiga som simning och marsch. Rucking handlar om det motsatta. Gör det kul. Allt blir kul med armhävningar. Det är en gammal sanning.

86691301-CrLXapng

Marschrutin är heligt, de flesta känner till rutinen 50/10 vilket innebär femtio minuter marsch och sen tio min vila. Men få vet att det är en del av en längre rutin. Detta repeteras nämnligen tre gånger sen blir vilan en timme för utspisning av mat vilket innebär ännu mer marschdisciplin med avhopp, metkrok samt ordinare-  alternativ- och växeleldställningar.  Sen upprepas detta igen med tre marschpass och en timmes vila. Eftr varje långrast gör man vanligen en tillpassningskontroll efter ca tio minuters marsch. Detta för att åtgärda eventuella veck på strumpan, lätta på klädseln mm. Efter tre sådana marschrutiner och nio timmars marsch går man in i jägarbas (se schemata ovan). Avhopp, skenbas, metkrok, post (vakt) och sen en tillfällig förläggning med fyra timmars vila som egentligen bara är tre timmar för man ska sitta post eller sköta radion eller sitta och reka karta en stund beroende på befattning. Efter tre timmar och femtio minuter kommer kommandot mörkerförberedelser och sen är det marschfärdiga igen... elva timmar till nästa jägarbas, tre timmar till nästa långrast, femtio minuter till nästa kortrast - ät elefanten en bit i taget. 


86648002-dfmiUpng
Tempo per marschpass: 5-6 km på väg, 4-5km i lätt terräng och 1-2km i svår terräng (taktisk marsch).
Om man bortser från taktisk marsch som kan ta hur lång tid som helst så skulle detta innebära att man förflyttar sig 45km på 12h.
Vikt: Mellan fyrtiofem och sextiofem kilo beroende på befattning och patrullens uppgift. I särskilda fall kan ryggsäckarna väga ännu mer.

Observera att marschrutiner inte alltid tillämpas på uttagningsmarscher, inte heller vid rucking.  


//
Dennis Hultgren, kader & grundare
Kustjägargruppchef stf 2000-2002
Underrättelseofficer 2002-2010


86648004-AywpZpng