Säkerhetsråd med anledning av gårdagens terrordåd (8 april 2017)

Med anledning av gårdagens terrordåd i Stockholm och de senaste "do it yourself (DIY)" terrorattackerna i London, Bryssel, Paris, Berlin, Köpenhamn och Nice följer här lite information om personlig säkerhet.
Den senaste trenden inom terrorbranschen (politiskt motiverat våld riktat mot civilbefolkningen) är "aktiva skyttar" och DIY-attacker med kniv eller fordon.

Denna metod torde vara effektiv men lyckligtvis så är terrorister oftast oduglingar, på alla sätt.

Vid ett attentat råder vi därmed:

Evakuera (Run) - Lämna omedelbart platsen. Stanna inte och filma, håll dig i rörelse, gå inte i mitten av trottoaren. Håll dig i rörelse och undvik kommunaltrafik.

Barrikadera (Hide) - om det inte går att evakera platsen så barrikadera/ lås in dig i ett rum, en butik eller en lägenhet. Gör det så svårt för gärningsmannen som möjlgt. Förbered därefter försvar.

Attackera (Fight) - Om evakuering och barrikadering inte fungerar och du kommer i närheten av gärningsmannen så attackera med full kraft. Ta och behåll initiativet och använd dina fulla fysiska kraft, kom gärna från en överaskande riktning. Neutralisera målet.

Man behöver inte vara beväpnad för att ingripa, två lediga amerikanska soldater ingrep och avvärjde en jihadist på ett tåg i Europa förra sommaren. Han var beväpnad med en AK47 med nio magasin, en pistol och en kniv. Statistik från FBI i USA visar att i 13% av fallen med "aktiva skyttar" har gärningsmannen neutraliseras av obeväpnade medborgare.
Har du inte tillräckligt våldskapital så kraftsamla då på att få så många medmänniskor att fly som möjligt. Barrikera vägar för gärningsmannen, förbered försvar.
Hundratals människor har spenderat sin sista stund i livet paralyserade av rädsla och förvirring. Bli INTE en del av den statistiken.  
 
Ps. Är du inte i närheten, följ då krisinformation dela inte nyheter och spekulativ desinformation,  tänk källkritiskt även mot stora etablerade medier. Igår hade nästan alla fel. För er gäller Keep calm and carry on.
//
Kader Dennis