Tillbaka i Mogadishu (9 oktober 2016)

Inte riktigt, Mogadishu besökte jag senast för cirka ett år sedan. Jag jobbade som fältsäkerhetsrådgivare åt FN (via MSB) men för cirka en vecka sedan deltog jag i ett GORUCK event i Washington DC som kallas Mogadishu Mile. Anledningen till att jag var här var egentligen ett besök på Department of Homeland Security (DHS) som är MSBs amerikanska motpart. Mer om det kan jag tyvärr inte berätta här. Tillbaka till Mogadishu - Eventet är ett minnesevent till Operation Gothic Serpent som gick av stapeln för för 23 år sedan. Mest känt från boken/ filmen Black Hawk Down. Ja det är 23 år sedan… och Sverige skulle fortfarande inte kunna leverera en liknande operation… men det är en annan historia. Gothic Serpent sket sig som bekant även för jänkarna. Klanledaren Aidid hade för stark lokalt stöd och underrättelserna var inte tillräckligt goda. Eventet Mogadishu Mile varade i alla fall under 13 timmar och började med lite fystester hämtade från basic training, senare övergick testerna till ett smörgåsbord från Ranger Assessment and Selection Program (RASP). Det blev svettigare och bokstavligen blötare med andra ord. Därefter satte (äntligen) rucken igång och den replikerade operationen i grova drag: Först ta sig till första olycksplatsen (störtad Black Hawk helikopter) hämta skadade, få lite förluster, vidare till nästa olycksplats med ännu mer kaos. Slutligen så skulle vi bli upphämtade av Pakistanierna men det hände ju som gammalt inte så det blev snabbmarsch hem precis som för jägarna i Mogadishu 23 år senare. Eventet kan verka möpigt (militärnördigt) men de militära referenserna sköttes snyggt och var verkligen inte frågan om någon airsoft liknande verksamhet utan strikt ett idrottsevent. Några möpar deltog säkert men det var troligen de som bröt (51 startade, 44 gick i mål) Som extra krydda så deltog major Larry Moores som var kompanichef för *jägarna i Mogadishu för 23 år sedan. Genom hela eventet så drog han historier från verkligheten vilket gav lite extra styrka då och då. Huruvida vi kommer dra igång hyllningsevent till Svenska insatser är fortfarande på ritbordet. Tiden får utvisa.  

Som krav på all vår Kader så ska man ha genomfört minst en TOUGH och helst en BRAVE också. Det är oerhört värdefullt att vara deltagare ibland och bli totalt förnedrad. Som bevis på min ödmjukhet (den lilla jag har) bifogar jag en bild från eventet.

*jägarna i Mogadishu
 - Som en rolig anekdot så var vi faktiskt tre från MILRUCK (Underskriven, Kader G och Kader X) och sju gamla KJ (olika år) som jobbade i Mogadishu samtidigt i sju olika roller och tillhörigheter (vi är överallt). Vissa var hemligare än andra och jag var minst hemlig. Jag var ju där för att skydda FN - världens snällaste organisation. Hur hamnade jag där, det kan man fråga sig?  

Kader D