Var inte ett får, var en fårhund (1 juli 2016)

Med anledning av de senaste terrorattackerna i Bryssel, Paris, Orlando och nu senast på Istanbuls flygplats så kommer här det andra inlägget om personlig säkerhet. Nästa vecka är det dessutom Almedalsveckan och representanter från MILRUCK HQ är på plats. Den senaste trenden inom terrorbranschen (politiskt motiverat våld riktat mot civilbefolkningen) är "aktiva skyttar" som skolskyttar ungefär. Istället för att bara använda sprängämne så kombinerar man sprängmedel med en eller flera skyttar som begår självmord genom dödsskjutning (Brevik undantagen då han gav upp när polisen kom). Denna metod är mycket effektivare än tidigare metoder men har en sårbarhet som vi fårhundar måste lära oss utnyttja. Dave Grossman benämner folk utan träning i våldsanvändning som får (inget illa menat) och sociopater (terrorister mm) som vargar. Vargarna äter fåren. Men däremellan finns det fårhundar, som ser ut som vargar, har strids- och våldkapital men är till för att skydda fåren. Sensmoralen - om du kan - var en fårhund. Man behöver inte vara beväpnad för att ingripa, två lediga amerikanska soldater ingrep och avvärjde en jihadist på ett tåg i Europa förra sommaren. Den senaste veckan har två massskjutningar avbrutits i USA av beväpnade civilister. En obeväpnad skolelev knockade en skolskytt när han laddade om sitt vapen nyligen. Framgångsfaktorn ligger i stridens grundelement verkan-rörelse-skydd kombinerat med snabbhet, aggresivititet och överasking. Hade de flera hundra konsertbesökarna stormat jihadistskyttarna i Paris hade utgången troligen varit färre döda. Kommer fler attacker avvärjas av fårhunder kommer vargarna tvingas att taktikanpassa. Något terrorister är ganska dåliga på, tack och lov.

I mitt dagliga värv, som säkerhetsrådgivare på MSB, så utbildar jag tjänstemän i den nygamla skolan run-hide-fight vid en aktiv skytt. Spela INTE hjälte utan fly i första hand. På MILRUCK tränar jag mina deltagare att bli starkare medborgare, mer observanta, fysiskt och mentalt starkare än genomsnittet - fårhundar med eller utan våldskapital. För en fårhund gäller därmed istället:

  • Acceptera vad som händer. Det ligger i människans natur att välja den lätta vägen. Samla modet att möta verkligheten.
  • Anta utmaningen, oavsett oddsen, om du älskar dina medmänniskor måste du ta befälet över din rädsla. Acceptera inte en förlust.
  • Håll dig i rörelse, tänk proaktivt. Miljontals människor har spenderat sin sista stund i livet paralyserade av rädsla och förvirring. Bli INTE en del av den statistiken.  
  • Använd dina fulla fysiska kraft, kom från en överaskande riktning. Neutralisera målet. Har du inte tillräckligt våldskapital så kraftsamla då på att få så många medmänniskor att fly som möjligt. Barrikera vägar för gärningsmannen, förbered försvar. Var aktiv.
Kader D